Kas käe pikkus on odaviske korral oluline?

Odavise on keeruline ala, mille lõptulemus sõltub peaaegu loendamatust hulgast faktoritest. Vaatamata sellele, on võimalik välja tuua mõned põhilised komponendid, mis aitavad tagada vähemalt keskpärase tulemuse. Odaviskes on olulised näiteks oda väljalennu kiirus, väljalennu nurk,  tuule suund ja kiirus, oda raskuskese ning viskaja lihaste peenmotoorika.

Füüsikaseaduste kohaselt on objekti väljalennukiirusel kõige suurem mõju objeti poolt läbitavale potentsiaalsele vahemaale. See kehtib iga viskamist sisaldava spordiala kohta. Lisaks käes olevale jõule, mõjutab oda väljalennukiirust ka viskaja poolt saavutatud kiirendus ning nihe, mille jooksul kiirendatakse. Seega on võimalikult suure väljalennukiiruse puhul oluline ka odaviskaja käe pikkus, sest mida pikem see on ehk mida suurema nihke ajal kiirendatakse, seda kaugemale oda lendab (= 2as; kus v on kiirus, a on kiirendus ning s on nihe). Reaalsuses varieerub käe pikkus inimesiti vähesel määral, mistõttu ta mõjutab väljaviske kiirust vähe ning on seetõttu kompenseeritav hea visketehnikaga. Pikkade visete jaoks vajaminev hoojooks, keha kohati ebaloomulik painutamine ning kallutamine, aitavad samuti oda väljalennu kiirust reguleerida.

Oda kiirendamiseks on vaja rakendada jõudu ja selle jõu rakendamiseks peavad meie lihased tegema tööd. Bioloogia aitab seletada, miks on tegelikult lühemate kätega sportlastel odaviskes väike eelis. Lühemate kätega sportlaste lihased rakendavad jõudu suurema võimsusega (võimsamad kontraktsioonid) ning saavutavad oda suure väljalennukiiruse väiksema jõu juures, samas kui pikemate kätega odaviskajad peavad sama väljalennukiiruse saavutamiseks rakendama rohkem jõudu.

Tekst:
https://www.scientificamerican.com/article/experts-pitchers-arm-affect-velocity/
https://theconversation.com/science-of-the-spear-biomechanics-of-a-javelin-throw-29782
https://www.quora.com/How-do-you-find-final-velocity-from-acceleration-and-distance
http://www.speerschule.ch/docs/doc_ogiold.pdf
https://www.quora.com/How-do-I-stick-my-javelin-throw

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Miks rändlinnud lendavad kolmnurgas?

Soe õhk tõuseb üles. Miks siis kõrgel mägedes pole palav, vaid hoopis külm ja esineb igilumi?

Kui kapillaartõus tõstab vett maksimaalselt 10 m kõrgusele, siis kuidas saab vesi 100 m kõrgusele hiidsekvoia tippu?