Miks rändlinnud lendavad kolmnurgas?

Igaüks, kes on sügisel või kevadel korraks pilgu taevasse heitnud, teab, et rändlinnud lendavad üldjuhul V-kujulises parves. Päris kindlat seletust teadlased sellele veel anda ei oska, kuid oletusi on mitmeid.

Suuretiivaliste lindude puhul on märgatud, et nad paigutavad üksteise suhtes oma tiivad väga hoolikalt ning sünkroniseerivad nende lehvitamist, et püüda esimese linnu tiibade poolt tekitatud tõstejõudu, mistõttu on neil võimalik säästa energiat.

Tõstejõud tekib õhu liikumisest ümber linnu tiiva. Üle tiiva ülaosa puhuv õhuvool suunatakse allapoole (alltoodud joonisel näidatud punasega), samal ajal kui tiiva tippudes suunatakse õhk kiiresti ülespoole (joonisel tähistatud sinisega). Seda ülesse suunatud õhku kasutavadki linnud ära ja paigutuvad parves tekkinud õhuvoolude järgi. Lisaks kohavalikule on linnul oluline oma tiibade liigutamine juhtlinnu järgi paika seada, kusjuures oluline ei ole mitte niivõrd samaaegne tiibade liigutamine, vaid igal järjekorras tagapool oleval linnul on mõistlik tiibu liigutada mõningase viivitusega, just sel samal üles suunatud õhu püüdmise nimel.

Bird Flying


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Soe õhk tõuseb üles. Miks siis kõrgel mägedes pole palav, vaid hoopis külm ja esineb igilumi?

Kui kapillaartõus tõstab vett maksimaalselt 10 m kõrgusele, siis kuidas saab vesi 100 m kõrgusele hiidsekvoia tippu?