Kui kapillaartõus tõstab vett maksimaalselt 10 m kõrgusele, siis kuidas saab vesi 100 m kõrgusele hiidsekvoia tippu?

Atmosfäärirõhku saab vee tõukamiseks kasutada kuni 10 m kõrgusele transportimiseks, mistõttu saab kapillaartõusu kasutada ainult madalamate puude veetranspordi iseloomustamiseks. Sellest kõrgemad puud kasutavad vee hankimiseks mitme mehhanismi koostoimimist. Peamiselt kasutatakse tõmbejõudu, mis tekib, kuna taime lehtedes ja vares olevad õhulõhed kaotavad pidevalt vett aurumise tõttu. Kui õhulõhed on avatud, liiguvad veemolekulid kõrgema kontsentratsiooniga alalt ehk lehest madalama kontsentratsiooniga ümbritsevasse keskkonda ehk õhku. Seda protsessi kutsutakse transpiratsiooniks.

Ühe ksüleemi kapillaarses torustikus on veemolekulid üksteisega seotud pikkadesse ahelatesse tänu vesiniksidemele. Kui üks molekul õhulõhede kaudu ümbritsevasse keskkonda lahkub, asendub see teise veemolekuliga, mis omakorda tõmbab endaga madalamal asuva veemolekuli kaasa ja nii edasi kuni juurtes olevate veemolekulideni välja. Selline pideb liigutamine hoiab kogu ahelat pinge all. Kuni see pinge on lakkamatu, liigub vesi läbi taime juhtkudede.



Tekst:
Urman, K., Kante, A., Kovtun, A. (2007).  Dünaamiline taim. Tallinna Ülikooli bioloogia õppetooli seminaritöö. Tallinn.
Foto:
https://www.online-sciences.com/biology/mechanism-of-the-transport-in-higher-plants-theories-explain-the-ascent-of-water-in-plant/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Miks rändlinnud lendavad kolmnurgas?

Soe õhk tõuseb üles. Miks siis kõrgel mägedes pole palav, vaid hoopis külm ja esineb igilumi?