Miks ei tohi magades kontaktläätsi silma jätta?

Kuigi tänapäeval on materjalid, millest läätsi valmistatakse, juba üsna hea hapniku läbilaskvusega, ei soovitata siiski läätsi liiga kauaks silma jätta. Eriti soojalt soovitatakse läätsed eemaldada just magamaise ajaks. Miks?

Kuna sarvkest laseb valgust silma, peab ta olema läbipaistev. Läbipaistvus saavutatakse veresoonte puudumisega, mistõttu tuleb sarvkestal hapnikku hankida otse õhust. Õhus olev hapnik lahustub pisaravedelikus, mis hajub üle kogu sarvkesta ning seejärel läbib hapnik difusiooni (gaasiliste aineosakeste liikumine kõrgema kontsentratsiooniga alalt madalama kontsentratsiooniga alale, ei vaja lisaenergiat) teel sarvkesta.
Sama oluline kui hapniku omastamine on ka CO2-st vabanemine. Nagu ka hingamisel, eritatakse CO2 atmosfääri, silmade puhul siis hapniku omastamisele täpselt vastupidises protsessis. Kandes kontaktläätsi, on mõlemad protsessid vähemefektiivsed. Kandes kontaktläätsi suletud silmadega ehk magades, on hapnikuga varustatus veelgi halvem.

Hapnikupuudusel sarvkest tursub, mille tõttu võivad silma pealispinnal olevate rakkude vahele lõhed tekkida. Nende kaudu saavad bakterid silma siseneda ning erinevaid silmaprobleeme tekitada. Kui üldjuhul aitaks bakteritega koheselt võidelda immuunsüsteem, kuid kuna võrkkestas puuduvad veresoone, ei jõua sinna ka immuunrakud.


Tekst:
https://www.healthline.com/health/eye-health/sleeping-with-contacts

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Miks rändlinnud lendavad kolmnurgas?

Soe õhk tõuseb üles. Miks siis kõrgel mägedes pole palav, vaid hoopis külm ja esineb igilumi?

Kui kapillaartõus tõstab vett maksimaalselt 10 m kõrgusele, siis kuidas saab vesi 100 m kõrgusele hiidsekvoia tippu?