Miks käivad kestvusalade sportlased mäestikes treenimas?

Kõrgmäestikus hakkamasaamiseks peab inimorganism olema kohanemisvõimeline. Selleks, et kõrgematel aladel oleva madalama hapnikutasemega toime tulla, peab meie organismis punaste vereliblede arv suurenema, kuna punastes verelibledes olev hemoglobiin aitab hapnikku organismis laiali transportida. Meie organismis on biosensorid, mis tunnevad ära, kui vere hapnikusisaldus on liiga madal ning annavad signaali punaliblede juurdetootmiseks. Punaliblesid toodetakse organismis niikaua juurde, kuni organismi ümbritsev rõhk on madal ning õhk seetõttu hõre ja hapnikku veres vähe.

Kui inimene mäestikust merepinnale lähemale laskub, siis mõne aja möödudes kohaneb inimorganism tihedama õhu, kõrgema rõhu ning hapnikusisaldusega ja lõpetab punaliblede liigtootmise, kuna see on küllaltki energiakulukas protsess. Sellist efekti kasutavad ära tippsportlased, kuna suurem  punaliblede sisaldus veres parandab lihaste hapnikuga varustamist ning kiirendab taastumist. Seetõttu on mägilaagritest äsja naasnud sportlastel tavatingimustes treeninud sportlaste ees väike eelis, mis avaldub just eriti kestvusalade harrastamisel, kuna pika pingutuse vältel väheneb organismil võime hapnikku omastada, mida siis punaliblede liig veres kompenseerib.

Tänapäeval ei ole oluline isegi mitte treenida otseselt mägedes, vaid võib kasutada mäestikutingimusi imiteerivaid niinimetatud alpimajasid, kus spetsiaalse aparatuuri abil vähendatakse ruumis oleva hapniku sisaldust.

Tekst:
Bioloogia gümnaasiumile IV. (2013). Tallinn: Avita.
http://www.vomax.ee/teenused
https://sport.delfi.ee/archive/suusatajad-uurisid-soomest-alpimaja?id=1149245
https://www.opiq.ee/kit/3/chapter/74


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Miks rändlinnud lendavad kolmnurgas?

Soe õhk tõuseb üles. Miks siis kõrgel mägedes pole palav, vaid hoopis külm ja esineb igilumi?

Kui kapillaartõus tõstab vett maksimaalselt 10 m kõrgusele, siis kuidas saab vesi 100 m kõrgusele hiidsekvoia tippu?