Miks linnuke elektriliinil seistes elektrilööki ei saa?

Lapsepõlvest meenub, et täiskasvanud korrutasid pidevalt: „Ära puutu elektriliine, ära pane metallvardaid seinas olevasse pistikusse ning ära võta röstsaia rösterist kunagi metallnoaga välja.“ Samas on teada, et elektriliinil istuv linnuke elektrišokki ei saa. Miks see nii on?


Selle olukorra seletamiseks tuleb teada, kuidas elekter ühest punktist teise liigub. Elekter ei ole loll ja üritab alati valida kõige kergema tee, mis tähendab, et elekter eelistab liikuda näiteks juhet mööda, mille takistus on kõige väiksem ning elektri liikumise suund on alati kõrgema potentsiaaliga alalt madalama potentsiaaliga alale. Juhtmetes ongi tavaliselt üks ots kõrgema, teine madalama potentsiaaliga. Kuna linnu jalad on tavaliselt mõlemad samal juhtmel, siis ei teki tema jalgadele potentsiaalide vahet, mistõttu liigub elekter eelistatult mööda juhet ning ei läbi lindu.

Lisaks eelnevale on juhtmed tehtud materjalist, mille takistus on võimalikult väike, samas on linnu keha takistus küllaltki suur, mistõttu liigub elekter jällegi eelistatult lihtsamat teed ehk juhetmööda.




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Miks rändlinnud lendavad kolmnurgas?

Soe õhk tõuseb üles. Miks siis kõrgel mägedes pole palav, vaid hoopis külm ja esineb igilumi?

Kui kapillaartõus tõstab vett maksimaalselt 10 m kõrgusele, siis kuidas saab vesi 100 m kõrgusele hiidsekvoia tippu?