Miks musta värvi tihedalt keha ümber olevaid spordiriideid kandes võib päikese käes kiiresti ülekuumeneda, aga valged riideesemed sellist efekti ei tekita?

Inimsilmale nähtavad värvid tulenevad selles, missugust valguse lainepikkust objektid peegeldavad. See peegeldus sõltub omakorda objekti pinnastruktuurist, valguse langemise nurgast, objekti vaatlemise nurgast ning objekti atomaarsetest ja molekulaarsetest omadustest.


Mustad riided näivad mustana, kuna nad neelavad valgust kõigil nähtava valguse lainepikkustel ja seetõttu ei peegelda nad ühtki neist tagasi. Valguse neeldumisel muundub valgusenergia soojusenergiaks, mida objekt siis kiirgama hakkab. Mida tumedam on objekt, seda rohkem valgust ta neelab ning seda rohkem soojusenergiat ta kiirata saab. Seega, mida heledam on objekt, seda rohkem valgust ta peegeldab ja seda vähem valgusenergiat muutub soojusenergiaks. Seetõttu on päikselisel päeval mustade liibuvate spordiriiete kandmine ohlikum kui valgete, kuna nad muutuvad soojuskiirguse allikaks, mistõttu võib inimese kehatemperatuur tõusta palju kõrgemaks kui normaalolekus.

Image focus

Tekst:
Foto:
https://www.divescotty.com/underwater-blog/why-black-absorb-heat.php

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Miks rändlinnud lendavad kolmnurgas?

Soe õhk tõuseb üles. Miks siis kõrgel mägedes pole palav, vaid hoopis külm ja esineb igilumi?

Kui kapillaartõus tõstab vett maksimaalselt 10 m kõrgusele, siis kuidas saab vesi 100 m kõrgusele hiidsekvoia tippu?