Miks peab hea teivashüppaja olema ühtlasi ka hea sprinter?

Teivashüpe on spordiala, mille puhul mängib tulemuse saavutamises rolli see, kui hästi suudad sa füüsikaseadusi ära kasutada. Kõrgele hüppamiseks tuleb joosta võimalikult kiiresti ning õiget tehnikat kasutade jooksul kogutud kineetiline energia kanda üle elastsele teibale potentsiaalse energia kujul, mis hüppe lõppfaasis kannab teiba sirgenemisel vabaneva potentsiaalse energia üle teivashüppaja gravitatsioonilisele potentsiaalsele energiale, mis avaldub hüpatud kõrguses. Mida kiiremini teivashüppaja jookseb, seda suurem on tema kineetiline energia ja seda kõrgemale ta hüpata saab.

(1/2)MV2 = Mgh), kus M  on teivashüppaja mass, V on teivashüppaja jooksukiirus just vahetult enne hüpet, g on gravitatsioonikonstant (9.8 m/s2) ning Δh on teivashüppaja raskuskeskme kõrguse muutus. Selles võrrandis on kirjeldatud teoreetilist ideaaljuhtu, mida on reaalsuses pea võimatu saavutada, kuna igas hüppeetapis võib ette tulla energiakadusid. Kuid siiski saab ülalpool olevast võrrandist avaldada Δh = (1/2)V2/g, mille abil saab välja arvutada hüppaja poolt võimaliku hüpatava kõrguse.

Vastupidiselt levinud väärarusaamale, ei pea teivashüppajad üle lati hüppamiseks omama märkimisväärset jõudu. Oluline on hoopis see, kui hästi suudavad nad teiba abil jooksul omandatud kineetilise energia gravitatsiooniliseks potentsiaalseks energiaks ehk kõrguseks konverteerida. Seega pole kõrgele hüppamiseks mitte niivõrd oluline omada häid jõunäitajaid, vaid pigem olla kiire ning heade võimlemisoskustega, kuna teiba kohal olles aitab keha painutamine tekitada olukorra, kus hüppaja raskuskese on allpool latti, aga keha ületab lati. Seeläbi on võimalik latt asetada kõrgemale, kui seda võrrandist arvutatav kõrgus lubaks.

pole vaulter center of mass below bar
Lisaks kõigele eelpool kirjeldatule sisaldab teivashüpe nüansirohke alana veel nii mitmeidki füüsikalisi aspekte (energia kadu erinevates hüppefaasides, õhutakistus jms), mille kirjeldamisele antud peatükis ei keskendutud.

Tekst ja foto:
https://www.real-world-physics-problems.com/physics-of-pole-vaulting.html

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Miks rändlinnud lendavad kolmnurgas?

Soe õhk tõuseb üles. Miks siis kõrgel mägedes pole palav, vaid hoopis külm ja esineb igilumi?

Kui kapillaartõus tõstab vett maksimaalselt 10 m kõrgusele, siis kuidas saab vesi 100 m kõrgusele hiidsekvoia tippu?