Miks rähnil pea valutama ei hakka?

Rähn kasutab oma pead erinevateks tegevusteks nagu suruõhuhaamrit. Vaatamata sellele, et tema nokalöökide sagedus võib sekundis olla lausa 20, ei saa tema aju vigastada.

Nokalöök vastu puud lõppeb paratamatult puu poolt tekitatud äkkpidurdusega, mis tekitab suur inertsjõudu. Tekkiv inertsjõud on võrdne jõuga, mida inimene võiks kogeda, joostes vastu seina kiirusega 25,7 km/h. Sellise jõuga toime tulemiseks on rähni kolju küllaltki paks ning käsnja ehitusega. Lisaks paikneb noka otsas krõmpsluu, mis aitab lööke summutada. Aju on väike ning seda ümbritsevat vedelikku on vähe, mis vähendab põrutuse teket.

Rähn kasutab spetsiaalset löögitehnikat: löögid on nsirgjoonelised vältimaks väändejõu teket. Nii linnu keel kui ka koljuga seotud musklid pingestuvad enne löögihetke, toimides amortisaatoritena. Suur osa löögil tekkinud energiast suundub ajust mööda, kolju ala- ja tagaossa.

Rähni kolju anatoomia tundmaõppimine võib tulevikus aidata välja töötada näiteks paremaid kiivreid, mida spordis ja ehitusel kaitsevahenditena kasutada.

Tekst:
https://ekspress.delfi.ee/kuum/jaarapaise-rahni-saladus?id=69056619
https://maailm.postimees.ee/612828/teadlased-avastasid-pohjuse-miks-rahnid-ajuvigastusi-ei-saa
Fotod:
https://asknature.org/strategy/beak-shape-and-material-composition-protect-brain/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Miks rändlinnud lendavad kolmnurgas?

Soe õhk tõuseb üles. Miks siis kõrgel mägedes pole palav, vaid hoopis külm ja esineb igilumi?

Kui kapillaartõus tõstab vett maksimaalselt 10 m kõrgusele, siis kuidas saab vesi 100 m kõrgusele hiidsekvoia tippu?