Miks taimed on peamiselt rohelised?

Kui vaadata kosmosest Maale, jäävad esmalt silma meie sinised ookeanid, kuid sama iseloomulikud on rohelised laigud, mille moodustavad meie metsad.

Igaüks teab, et taimede kõige iseloomulikumaks värviks on roheline. Olles õppinud veidigi bioloogiat, ei ole meile kauge klorofülli mõiste. Klorofüll on roheline pigment, mis paikneb taimerakkude spetsiaalses organellis – kloroplastis. Klorofüll on kui fotoretseptor, mis neelab valguskvante ehk footoneid ja läheb seeläbi energiarikkamasse ehk ergastatud seisundisse. Ergastunud klorofüllimolekul omab nüüd potentsiaali edasi reageerida, mis on aluseks fotosünteesi valgusstaadiumi reaktsioonide toimimisele.



Päikesevalgus koosneb erinevatest värvidest, mille kõigi lainepikkused varieeruvad vahemikus 400-700 nm. Klorofüll neelab valgust punases ja sinises spektriosas, kuid ei neela rohelises spektriosas, mistõttu peegeldub roheline valgus lehelt tagasi ning seetõttu jõuab meie silma just roheline valgus.
File:Chlorophyll Absorption Spectrum.svg

Tekst:
Suur kooliteatmik: reaalained ja inglise keel tabelite ja valemitena. (2001). Tõlkinud Helle Kaasik ja Maia Planhof. Tallinn: Ersen.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Miks rändlinnud lendavad kolmnurgas?

Soe õhk tõuseb üles. Miks siis kõrgel mägedes pole palav, vaid hoopis külm ja esineb igilumi?

Kui kapillaartõus tõstab vett maksimaalselt 10 m kõrgusele, siis kuidas saab vesi 100 m kõrgusele hiidsekvoia tippu?