Milles seisneb kasvuhooneefekt?

Kasvuhooneefekti saab jaotada kaheks: looduslikuks ning inimtekkeliseks. Looduslik kasvuhooneefekt on ilming, mis on oluline maakera elustikule, kuna see aitab hoida maapinna normaalset temperatuuri, takistades soojuse maakeralt tagasi kiirgumist ja aitab seeläbi ära hoida maa jäätumist.



Lühilaineline päikesekiirgus langeb maale läbides atmosfääri. Osa sellest neeldub, osa peegeldub tagasi. Neeldumise käigus maapind soojeneb, misjärel hakkab ta ise energiat kiirgama, kuid teeb seda pikalainelise soojuskiirgusena. Pikalaineline soojuskiirgus neeldub kasvuhoonegaasides, milleks on veeaur, süsihappegaas, osoon, naerugaas ning metaan. Need gaasid toimivad kui kasvuhoone klaas, mis laseb Päikeselt tuleva kiirguse läbi, kuid takistab soojuse tagasipeegeldumist maailmaruumi. Ligikaudu 50% Maalt soojuskiirgusega lahkuvast energiast kiirgub kasvuhoonegaaside tõttu tagasi.

Probleem tekib tehisliku kasvuhooneefekti tõttu, mis on tingitud inimtegevuse mõjul atmosfääri paisatud kasvuhoonegaasidest, kuna just inimmõju tõttu on nende gaaside kontsentratsioon atmosfääris ajapikku järjest kiiremini kasvama hakanud. Lisaks ülalpool mainitud gaasidele, on oma osa kasvuhooneefekti suurenemisel ka fluoreeritud gaasidel, mis on inimese poolt loodud kasvuhoonegaasid.
Tekst:
Tõnisson, A. Geograafia 9. klassile 1. osa. Euroopa ja Eesti loodusgeograafia. (2014). Tallinn: Koolibri.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Miks rändlinnud lendavad kolmnurgas?

Soe õhk tõuseb üles. Miks siis kõrgel mägedes pole palav, vaid hoopis külm ja esineb igilumi?

Kui kapillaartõus tõstab vett maksimaalselt 10 m kõrgusele, siis kuidas saab vesi 100 m kõrgusele hiidsekvoia tippu?